Numeroasele efecte terapeutice ale crioterapiei determina un spectru larg de utilizari, avand numeroase indicatii. Astfel, terapia prin frig este utilizata atat pentru recuperarea dupa un traumatism sau in urma efortului fizic, cat si pentru ameliorarea durerilor cronice si tratarea unor afectiuni.
Frecventa crescuta a traumatismelor sportive acute si cronice, atat cantitativa cat si calitativa, complica selectia si antrenamentul sportivilor de top, la fel de mult ca intensificarea proceselor de antrenament. Astfel, problema vindecarii traumatismelor sportive acute, scazand riscul consecintelor pe termen lung, ramane una presanta.
Pana in prezent, pentru ruperea cercului vicios durere – contractura musculara – durere, procedurile reci includeau aplicarea de cloretan si alti freoni, aplicarea de gheata, acumulatori cu sare sau gel rece.
Sedintele de criosauna deschid noi orizonturi in medicina sportiva:
Cererea si necesitatea de a include sedintele de criosauna in industria sportiva se bazeaza pe inalta ei eficienta, cu atat mai mult cu cat crioterapia nu poate face rau unui sportiv ci, dimpotriva, ii imbunatateste rezultatele competitionale.
Presupunand ca practicati sport de performanta sau ca sportul este doar un hobby pe care il practicati intens, va este benefic sa stiti cum va pot ajuta sedintele de aerocrioterapie realizate in criosauna. Oamenii de stiinta si, poate cel mai important, exemplele unor sportivi de performanta care fac sedinte de crioterapie, sustin si arata ca aceasta este deosebit de eficienta pentru refacere si recuperare dupa efort fizic si, mai mult de atat, contribuie mult la obtinerea performantei, indiferent la sportul la care ne-am raporta.
Studiile arata ca 20 pana la 30 de sedinte in criosauna cresc cu mult rezistenta sportivilor, in sensul in care se optimizeaza indicii functionali si eficienta, atingandu-se parametri ce pot fi comparati cu aceia obtinuti dupa utilizarea stimulatorilor activi biologic si adaptogenilor. Exista, de asemenea, o parte si mai buna, in sensul in care criosauna, spre deosebire de stimulatorii biochimici, nu are efecte negative si nici adverse. Concluzia nu poate fi decat aceea ca aerocrioterapia este absolut benefica pentru ceea ce presupune procesul de recuperare sportivi dupa o competitie sau un alt act sportiv similar.
In timpul antrenamentelor de dinaintea competitiilor, se recomanda crioterapia de 150 – 180 secunde, cate una pe zi sau la 2 zile, in serii de cate 20 – 25 proceduri. Procedurile trebuie programate cu cate 20 – 40 de minute inainte de inceperea antrenamentului. Seriile se repeta la 6 – 8 luni.
Cu 20 – 60 de minute inaintea inceperii competitiilor, sunt recomandate proceduri de crioterapie de 180 de secunde.
Dupa meciuri sau competitii, se prescriu proceduri de 180 de secunde pentru recuperarea sportivului.
Se stie ca aerocrioterapia este foarte eficienta in recuperarea din sindromul oboselii cronice, dar si in alte boli somatice, infectioase sau chirurgicale grave.
Cea mai valoroasa experienta a ACT este in tratamentul starilor depresive, procedurile contribuind la eliminarea oricarei forme a sindromului de stres. Sub influenta ACT, somnul este imbunatatit, iritabilitatea dispare, persoana devine entuziasta, dorinta de a consuma alcool sau sedative scade. Obiectiv, tremorul se reduce, iar reactiile vegetative (transpiratiile, distonia) scad in intensitate. Practic, toti pacientii castiga in sanatate, isi maresc eficienta si isi imbunatatesc viata sexuala.
Regimul de recuperare prin proceduri de ACT trebuie individualizat. Se recomanda a incepe cu 20-30 de proceduri pe serie. Numarul de serii si intervalul dintre ele trebuie stabilite individual, in functie de evolutia pacientului.
Ca metoda preventiva si protectiva a homeostazei, ACT nu are alternativa in medicina contemporana. Acest lucru a fost dovedit prin rezultatele investigatiilor pe grupe de copii de 5-7 ani. Incidenta infectiilor respiratorii virale la grupele de copii care au efectuat 15 sedinte de ACT a scazut de 7 ori comparativ cu grupul de control.
Efectul protector se mentine circa 6-12 luni.
Cristiano Ronaldo a dezvăluit care este secretul succesului său – Crioterapia.
Cu ajutorul sesiunilor de 3 minute de criosauna, Cristiano Ronaldo se menţine în formă şi îşi completează antrenamentele cu terapia prin frig.
Ronaldo nu este primul care achiziţionează o criosaună pentru acasă, petru a-şi îmbunătăţi condiţia fizică şi a se recupera după efort. Specialistul în accidente sportive, Antonella Villani, vorbeşte despre Cristiano Ronaldo şi obsesia lui faţă de crioterapie. Crioterapia este o terapie prin frig care poate fi folosită pentru a ajuta la tratarea diferitelor probleme, de la probleme ale pielii, până la probleme serioase, cum ar fi cancerul.
Crioterapia funcţionează într-o manieră asemănătoare pachetelor de gheaţă, metodă prin care zona este expusă la temperaturi foarte scăzute pentru a trata orice anomalii ale pielii sau a vindeca ţesutul bolnav. Dar, spre deosebire de pachetele de gheaţă, crioterapia determină dezvoltarea celulelor sănătoase ale pielii şi, în acelaşi timp, reduce durerea şi inflamaţia.
Trecând peste explicaţia ştiinţifică a funcţionării crioterapiei, un lucru este cert, tot mai mulţi atleţi şi tot mai multe vedete se îndrăgostesc la prima vedere de crioterapie şi nu numai că merg frecvent la şedinţe, dar mai mult decât atât şi-au cumpărat o criosaună acasă, pentru a o putea folosi ori de câte ori simt nevoia şi a se bucura nelimitat de beneficiile sale curative.
Unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi care şi-a achiziţionat o criosaună, Cristiano Ronaldo, nu numai că iubeşte crioterapia, dar afirmă că e chiar obsedat de ea. Achiziţia lui Cristiano Ronaldo a atras atenţia repede tuturor fanilor fotbalului, presei şi vedetelor, catapultând criosauna în centrul atenţiei presei internaţionale.
Starul de la Real Madrid a descoperit pentru prima dată crioterapia în încercarea sa de a-şi trata una din multele accidentări de la fotbal şi, aşa cum afirmă şi el, a fost dragoste la prima vedere, sau mai bine spus `la primul îngheţ`.
Fotbalistul brazilian Neymar se numără și el printre sportivii care se recuperează la criosauna! În lumea sportului, crioterapia este adesea folosită pentru a accelera procesul de refacere și recuperare după activitatea fizică, pentru a îmbunătăți rezistența fizică și pentru întărirea sistemului imunitar.
Ședintele de criosauna se pot efectua atât înaintea efortului fizic, pentru a crește capacitatea organismului la efort, cât și după efort, contribuind la refacerea întregului corp.