Inca din cele mai vechi timpuri frigul a fost folosit pentru efectele sale miraculoase in tratarea leziunilor, recuperare dupa efort , pentru efectele sale antiinflamatorii si analgezice, stimularea metabolismului si intarirea sistemului imunitar. Termenul de crioterapie este compus din doi termeni: cryo (derivat de la termenul grecesc „κρυο” pentru frig ) si terapie, rezultand terapie prin frig.
Dar nu numai atat, sedintele de criosauna ajuta si in cazul unor probleme ortopedice, a unui traumatism sau fracturi, a unei luxatii, dar si in cazul unor afectiuni cronice cum sunt bolile reumatismale, dermatologice, hormonale, endocrinologice sau neurologice.
O intrebare des intalnita in cazul clientilor este cum de aceasta terapie ajuta la atat de multe afectiuni? Cum este posibil ca o simpla expunere la frig sa faca atat de mult bine in atat de multe domenii?
Organismul uman este extrem de complex, de aceea in momentul in care este „agresat” cu un soc termic, el raspunde pe masura si activeaza toate resursele pe care le are la dispozitie pentru a asigura supravietuirea. In acel moment se produce o comunicare extrem de rapida intre receptorii de pe piele si hipotalamus. Astfel, acesta primeste prin terminatiile nervoase informatii despre agresiunea termica ce s-a produs asupra organismului. Sunt alertate si puse in functiune mecanismele proprii organismului pentru a mentine constanti parametrii de termoreglare. Fluxul de sange este crescut spre organele interne ceea ce asigura o oxigenare puternica si aport de nutrienti la nivelul fiecarei celule. La nivelul pielii si nu numai se produce vasoconstrictia vaselor de sange urmata la scurt timp de vasodilatatia acestora.
Se cunoaste faptul ca organismul uman are o mare capacitate de vindecare, numai ca uneori mai "uita" ce are de facut, iar socul termic ii aduce aminte.
Cum se desfasoara procedura de criosauna ?Clientul intra in Criosauna purtand doar lenjerie intima, botosei din lana in picioare si manusi. Operatorul echipamentului regleaza inaltimea liftului astfel incat corpul clientului sa fie expus frigului, de la gat in jos. Apoi, este expus unui amestec rece de vapori de azot si aer, timp de maximum 3 minute. Pentru obtinerea rezultatelor si efectelor de durata, este recomandat ca procedurile sa fie facute, in functie de indicatii, cate una sau 2 pe zi, intre 20 si maximum 30 de zile, consecutiv.
In timpul unei proceduri de Criosauna, temperatura pielii scade rapid iar la finalul ei, prin intensificarea circulatiei periferice, creste.In timpul procedurii recomandam sa va rotiti constant pentru a uniformiza fluxul de vapori de azot pe intreaga suprafata a pielii. Intrucat procedura este foarte scurta (maximum 3 min), se raceste doar stratul superficial al pielii, in timp ce temperatura organelor interne ramane neschimbata. Organismul reactioneaza pozitiv la socul termic si transmite semnale puternice creierului. Acesta stimuleaza toate functiile de autoreglare si aparare ale corpului, actionand indeosebi asupra partilor ce nu functioneaza la intregul potential.
!!!Va rugam sa retineti ca pentru rezultate optime sunt necesare minimum 20 proceduri de criosauna initiale consecutive (o procedura pe zi). Ulterior, va recomandam 1-2 sedinte/saptamana pentru mentinerea rezultatelor.
Crioterapia sau terapia prin frig se practica de secole sub diverse forme (comprese reci, gheata etc). In ultimii ani, ea a fost redescoperita datorita studiilor si tehnologiilor de care dispunem. Aceasta consta in racirea pielii cu ajutorul aerului rece. Racirea rapida si controlata are ca efect stimularea intregului organism cu multiple beneficii asupra corpului si a mintii.
Racirea pentru scurt timp a pielii are o serie de beneficii si indicatii pentru intregul organism: